Διαδραστική ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα | Interactive Catholic Ecclesia Network in Greece

icen.gr | Διαδραστική Ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας | Interactive Catholic Network in Greece - Items filtered by date: January 2015

Ανακοίνωση από την Παγκόσμια Συνάντηση Λαϊκών Κινημάτων στη Ρώμη

 

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

 

Ανακοίνωση από την Παγκόσμια Συνάντηση Λαϊκών Κινημάτων στη Ρώμη.

 

Από τη στιγμή που τα προβλήματα των φτωχών δε επιλύονται ριζικά, με την αποποίηση της απόλυτης αυτονομίας των αγορών και της κερδοσκοπίας και με την στοχοποίηση των αιτιών που προκαλούν ανισότητες, καμία λύση δε θα βρεθεί για τα παγκόσμια προβλήματα.

 

Βατικανό, Οκτώβριος 2014 - Παρατίθεται η Ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συνάντησης Λαϊκών Κινημάτων που οργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο Δικαιοσύνη και Ειρήνη από 27/10-29/10/2014, με τη συμμετοχή του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη.

 

 

Η κουλτούρα της στήριξης που υπηρετεί τους φτωχούς ανθρώπους και τα φτωχά κράτη.

 

Από τη στιγμή που τα προβλήματα των φτωχών δε επιλύθηκαν, παρά την αποποίηση απόλυτης αυτονομίας των αγορών και της κερδοσκοπίας και παρά την στοχοποίηση των αιτιών που προκαλούν ανισότητες, καμία λύση δε θα βρεθεί για το παγκόσμιο πρόβλημα, για αυτό το λόγο, ή για οποιοδήποτε πρόβλημα. Η ανισότητα είναι η ρίζα των κοινωνικών δεινών.

 

Η σκέψη του Πάπα Φραγκίσκου και ο τρόπος που συνεχώς συνόδευε τους αποκλεισμένους-στήριζε τους αποκλεισμένους- στις αγωνίες τους και στις προσπάθειες τους να οργανωθούν, μας ενέπνευσε και μας παρακίνησε να πραγματοποιήσουμε αυτή την Παγκόσμια Συνάντηση των Λαϊκών Κινημάτων. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε στο Θεό, στην Εκκλησία και στον κόσμο τη φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή. Όχι με σκοπό να υψώσουν περισσότερο τη φωνή τους, αλλά επειδή φιμώνονται από αυτούς που έχουν οικονομική ισχύ. Ευχόμαστε να βάλουμε σε πράξη την κουλτούρα της στήριξης που υπηρετεί τους φτωχούς ανθρώπους, τους φτωχούς λαούς τη φτωχή Εκκλησία, πράγμα στο οποίο όλοι αποβλέπουμε με τη βοήθεια του Αγίου Πατέρα. Θέλουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, να κρίνουμε και να δρούμε με βάση την εμπειρία που βιώσαμε σε εκείνους τους τομείς των οποίων η αξιοπρέπεια επλήγη εξαιτίας κοινωνικών αδικιών, οικονομικού αποκλεισμού κι ενός ειδωλολατρικού χρηματιστιριακού συστήματος. Μαζί θέλουμε να συζητήσουμε τις διαρθρωτικές αιτίες της τόσης ανισότητας που μας κλέβει τις δουλειές, τις κατοικίες και τη γη, και που αναπαράγει βία και καταστρέφει τη φύση. Επίσης, θέλουμε να δεχτούμε την πρόκληση που ο Πάπας Φραγκίσκος με τόλμη κι ευφυΐα έθεσε: να αναζητήσουμε ριζοσπαστικές προτάσεις για να λύσουμε το πρόβλημα των φτωχών.

 

Αυτή η Παγκόσμια Συνάντηση Λαϊκών Κινημάτων συγκεντρώνει όλους τους κοινωνικούς ηγέτες από τις πέντε ηπείρους που εκπροσωπούν κινήματα βάσης δημιουργημένα από αυτούς των οποίων το αναφαίρετο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή εργασία, σε ένα αξιοπρεπές σπίτι και σε ένα γόνιμο κομμάτι γης υποβαθμίζεται, απειλείται ή καταστρατηγείται. Στο μεταξύ, αυτά τα κινήματα εκπροσωπούν τρεις κοινωνικούς τομείς που όλο και περισσότερο αποκλείονται: 1. Ο τομέας των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν ή δεν έχουν καθόλου εξασφάλιση εργασίας, ο ανεπίσημος τομέας των αυτοαπασχολουμένων, μεταναστών, εργατών με την ημέρα, και όλων αυτών που δεν προστατεύονται από εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις 2. Των αγροτών χωρίς γη, οικογένειες αγροτών, των γηγενών κι αυτών που απειλούνται με διωγμό από την γη τους εξαιτίας της αγροκερδοσκοπίας και της βίας. 3. Των περιθωριοποιημένων και ξεχασμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων περιφερειακών συνοικιών ή πρόχειρων καταυλισμών χωρίς κατάλληλες υποδομές. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι κοντά σε αυτά τα κινήματα. Τέλος, συμμετείχαν επίσκοποι και εργαζόμενοι στις ενορίες από διάφορες χώρες, υπαλλήλους του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, και μελετητές της Ποντιφικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

 

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών σκληρής δουλειάς, η συζήτηση αφορούσε τρία σημεία κλειδιά: γη, κατοικία και εργασία. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να είναι αυτονόητα για τον καθένα. Αντιθέτως, για την πλειονότητα, δεν είναι προσβάσιμα και κυρίως για τις νέες γενεές. Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε αμέτρητες φορές αυτή την κατάσταση και με πάθος υποστήριξε

 

 • Τη σημασία μιας ευπρεπούς εργασίας για ευημερία την οικογενειών και των ανθρώπων: «Είναι διαμέσου της ελεύθερης, δημιουργικής, συναδελφικής και της αλληλοϋποστηρικτικής εργασίας που οι άνθρωποι εκφράζουν και δυναμώνουν την αξιοπρέπεια τους».
   
 • Το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για αξιοπρεπή κατοικία: «Υπάρχουν τόσες οικογένειες που δεν έχουν σπιτικό, είτε διότι δεν είχαν ποτέ είτε διότι τον έχασαν εξαιτίας κάποιου γεγονότος. Οικογένεια και σπίτι πάνε μαζί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεγαλώσεις μια οικογένεια χωρίς να έχεις μια κατοικία. Καλώ άπαντες-άτομα, κοινωνικούς θεσμούς, τις αρχές- να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποκτήσει κάθε οικογένεια ένα σπιτικό».
   
 • Η σπουδαιότητα να υπάρχουν αγροτικές οικογένειες: «Είναι όλο και πιο απαραίτητο να μάθουμε το ρόλο τον αγροτικών οικογενειών και να τις εξελίξουμε στο μέγιστο… Πράγματι, οι οικογένειες βοηθούν το διάλογο μεταξύ διαφορετικών γενεών και θέτουν τα θεμέλια για μια πραγματική κοινωνική ολοκλήρωση. Επίσης, εκπροσωπούν την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ αγροτικής εργασίας και αειφορίας. Και ποιός καλύτερα από τις αγροτικές οικογένειες θα μπορούσε να προστατέψει το περιβάλλον για τις επερχόμενες γενεές; Και ποιος, περισσότερο από τις αγροτικές οικογένειες, ενδιαφέρεται για την συνοχή μεταξύ ατόμων και κοινωνικών ομάδων;»
   
 • Μέσα στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινες αναφορά και σε άλλα δύο προβλήματα που κυρίως επηρεάζουν τους κοινωνικά αποκλεισμένους: αδελφοκτονία κι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Πάπας Φραγκίσκος επισήμανε τη σχέση μεταξύ πολέμου και ειδωλολατρικών οικονομιών: «Ένα σύστημα που για να επιβιώσει πρέπει να προκαλέσει πόλεμο(…) όπλα πωλούνται και, με αυτό, o ισολογισμός των ειδωλολατρικών οικονομιών –η παγκόσμια οικονομία που θυσιάζει ανθρώπους στο βωμό του χρήματος- εξυγιαίνεται.

 • Μεταξύ βίας και κοινωνικής ανισότητας: «Οι φτωχοί κι ενδεείς που κατηγορούνται ήδη για χρήση βίας, χωρίς να έχουν ίσες ευκαιρίες και με διάφορες εκφάνσεις επιθετικότητας και διαμάχης βρίσκουν συνεχώς εύφορη γη και τελικά θα ξεσπάσουν.

 

Επίσης, ο Άγιος Πατέρας προειδοποιεί ότι

 

 • Η φύση είναι στο έλεος της οικονομικής δύναμης: «Σε ένα σύστημα, που τείνει να καταβροχθίσει ό,τι στέκεται εμπόδιο στα αυξημένα κέρδη, ότι είναι ευπαθές, όπως είναι το περιβάλλον, αυτή στέκεται ανυπεράσπιστη μπροστά σε μια θεοποιημένη αγορά που γίνεται ο μοναδικός κανόνας.
   
 • Η φύση απειλείται μονίμως από την κουλτούρα της «μίας χρήσης» : «Ο Θεός, ο πατέρας μας, μας ανέθεσε το καθήκον να χρησιμοποιούμε τη γη για εμάς, άντρες και γυναίκες, κι όχι για τα χρήματα. Αυτή είναι η αποστολή μας! Παρά ταύτα, άντρες και γυναίκες, γίνονται υποχείρια εκμετάλλευσης και καταναλωτισμού: αυτή είναι η κουλτούρα της μίας χρήσης».
   
 • Από τα πλέον φτωχά στρώματα της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο, τα λαϊκά κινήματα υψώνουν τη φωνή τους έτσι ώστε να δοθεί γη, στέγη κι εργασία με σκοπό να πάψει η βία και να προστατευθεί η φύση. Επιδιώκουν να αυξήσουν την απαραίτητη συνεισφορά τους στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κι αδελφικής κοινωνίας, από τη στιγμή που «η γη είναι το κοινό μας σπίτι κι όλοι μας είμαστε αδελφές κι αδελφοί». 

 

Εμείς, οι φτωχοί, θέλουμε να κρατήσουμε τα ινία της μοίρας μας κι η Εκκλησία θέλει να βοηθήσει την διαδικασία αυτή. Καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα των εμπειριών, σκέψεων και εκφράσεων δεν αποτελούν εμπόδιο αλλά αντιθέτως εμπλουτίζουν τη συζήτηση μας για την κουλτούρα της στήριξης. Ευχαριστούμε το Θεό που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση κι ελπίζουμε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα διάφορα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που μας επηρεάζουν και την αναγκαιότητα για συντονισμένες κινήσεις που να οδηγούν σε επίλυση τους.

 

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

 

 

Σημείωση

 

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).

Read more...

Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική Κρίση, Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Αθήνα

 

 

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”  άρχισε εργασίες την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα.

 

Το γενικό θέμα της συνάντησης είναι «Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική Κρίση», οι εργασίες πραγματοποιούνται στην αγγλική γλώσσα και προ'ί'σταται, ως Πρόεδρος των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Ευρώπη, ο Επίσκοπος William Kenney, από το Μπέρμιγχαμ.

 

 Οι 22 από τις συνολικά 30 Ευρωπαϊκές επιτροπές με 40 σύνεδρους συμμετέχουν στη Διάσκεψη, η οποία οργανώθηκε σε στενή συνεργασία με την Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”  της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, στην οποία προεδρεύει ο ΄Εξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Σ/ότατος Δημήτριος Σαλάχας

 

 

 

Η εναρκτήρια διάσκεψη, την Παρασκευή 3/10, περιελάμβανε σημαντική ομιλία του Έλληνα βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, καθηγητή κου Βασίλη Καρύδη, σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα και το έργο που παράγει ο Συνήγορος του Πολίτη στη χώρα μας

 

                Σε αυτήν παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι :

 

                Σεβασμιότατος Εντουαρντ Τζόζεφ Ανταμς, πρέσβης ( νούντσιος ) της Αγίας Εδρας στην Ελλάδα

 

                Σεβασμιότατος Δημήτριος Σαλάχας,

 

                 Δρ Βασίλειος Τζέργιος, εκπρόσωπος του συνοδικου γραφείου προσκυνηματκών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

                Αιδεσιμότατος Γεώργιος Αδάμ, από τη Β  Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

 

                κα ¨Αννα Καραμανλή, Βουλευτής Β Αθήνας, εκπρόσωπος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ

 

                κος Απόστολος Αλεξόπουλος, Βουλευτής Β Αθήνας, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

Επίσης διαβάστηκε η επιστολή που έστειλε προς τους συνέδρους ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη “ Καρδινάλιος Πήτερ Τουρκσόν

 

Το Σάββατο πρωί 4/10, το πρόγραμμα περιλαμβάνε επίσκεψη των συνέδρων, κατά ομάδες, στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, συναντήσεις με ανέργους, άστεγους και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων ( μέσω των ΜΚΟ Praksis, Κλίμακα και  Μέριμνα για το Παιδί ) ενώ είχαν ζητηθεί και συναντήσεις με εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.

 

Το απόγευμα τελέσθηκε θεία λειτουργία, με άδεια του Υπουργειου Πολιτισμού, στο λόφο του Αρείου Πάγου, στην Ακρόπολη,  όπου ο Απόστολος Παύλος μίλησε για πρώτη φορά στους Αθηναίους για το Χριστό.  

 

Στο τέλος, ως “ συμβολική πράξη” διαβάστηκαν, ελληνικά και αγγλικά, η σχετική περικοπή του Ευαγγελίου και η κοινή δήλωση από τη συνάντηση στον ίδιο χώρο, το Μάιο 2001, των αειμνήστων Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β και Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

 

 Η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Ευρώπη, συνεχίσθηκε στην Κόρινθο, όπου οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, όπου επίσης είχε κηρύξει ο Απόστολος Παύλος. 

 

 

 

Read more...

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα και την Κόρινθο

 

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

 

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 


« Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική Κρίση»

 

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται στην Ελλάδα 

 

 ( 3-7/10 / 2014 )

 

 

 

          Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα και την Κόρινθο, στα πλαίσια του ετήσιου Διεθνούς Εργαστηρίου ( Workshop) και της Γενικής Συνέλευσης.

 

                Το γενικό θέμα της συνάντησης είναι «Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική Κρίσην». Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich από το Λουξεμβούργο θα αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας τον Επίσκοπο William Kenney, από το Μπέρμιγχαμ.

 

                Οι 22 από τις συνολικά 30 Ευρωπαϊκές επιτροπές θα εκπροσωπηθούν στην Αθήνα. Η Διάσκεψη οργανώνεται σε στενή συνεργασία με την Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”  της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας .

 

                Η εναρκτήρια διάσκεψη του Διεθνούς Εργαστηρίου που  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα γίνει με ομιλία του Έλληνα βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, καθηγητή κου Βασίλη Καρύδη. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε κέντρο κράτησης μεταναστών, συναντήσεις με ανέργους και άστεγους και συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

 

                Συμβολική δράση έχει προγραμματιστεί στο λόφο του Αρείου Πάγου, όπου ο Απόστολος Παύλος μίλησε για πρώτη φορά στους Αθηναίους για το Χριστό.  

 

                Η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στην Ευρώπη, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο.   Στα πλαίσια αυτής, ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich από το Λουξεμβούργο ο οποίος ήδη εξελέγη, θα αναλάβει την προεδρία των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στην Ευρώπη με συνολική διάρκεια θητείας τριών ετών, ξεκινώντας τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται να αντικαταστήσει τον Επίσκοπο William Kenney, από το Μπέρμιγχαμ.

 

                Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, οι αντιπρόσωποι θα αξιολογήσουν τη πρόσφατη συνεργασία με την Επιτροπή των Συνόδων των Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( COMECE),  η οποία ξεκίνησε επίσημα στις αρχές του έτους.  Επίσης, θα συζητηθεί η αποστολή των επιτροπών “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” πενήντα χρόνια μετά τη δημοσίευση της Ποιμαντικής Διάταξης για την Εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο “Gaudium et Spes ”(Η χαρά και η Ελπίδα), της  Β΄ Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού, στην οποία αναφέρεται για πρώτη φορά ότι «πρέπει να συσταθεί ένας οργανισμός της καθολικής εκκλησίας, ώστε τόσο η δικαιοσύνη όσο και η αγάπη του Χριστού προς τους φτωχούς  να αναπτυχθεί παντού».

 

                Οι σύνεδροι  θα λάβουν, επίσης, εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

                Το Ποντιφικό Συμβούλιο “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στο οποίο προεδρεύει ο καρδινάλιος P. Turkson, θα αντιπροσωπεύεται στη Γενική Συνέλευση.  

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Σημείωση για τους συντάκτες

 

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες  (Γαλλία).

Read more...

Ένταξη των Ρομά: βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη. Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες

 Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

  

 

Ένταξη των Ρομά: βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη
Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες

 

Ρώμη, 5, Απριλίου, 2014 ( Zenit.org ) Cardinal Antonio Maria Veglio

 
«Οι Τσιγγάνοι έχουν ανάγκη της ανθρωπιάς των κοινωνιών στις οποίες ζουν προκειμένου να αισθάνονται μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που απολαμβάνουν άλλα μέλη της κοινότητας», θυμίζει το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ποιμαντική των Μεταναστών και των ατόμων που εκτοπίζονται, το οποίο απαριθμεί «τα θέματα που παραμένουν μια πρόκληση για την Ευρώπη, που είναι το λίκνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 
Σε ένα μήνυμα προς τα μέλη της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τους Τσιγγάνους, που συνήλθε στην Ιταλία από 4 έως 6 Απριλίου 2014, το Ποντιφικό Συμβούλιο καλεί τους Ευρωπαίους σε «ένα επίμονο και υπομονετικό έργο» για να «αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης δυσαρέσκειας των Ρομά».
Εντοπίζονται τέσσερις τομείς εστίασης: «επισφαλείς συνθήκες στέγασης πάρα πολλοί Τσιγγάνοι», «οι διαφορές μεταξύ των δεικτών υγείας των Ρομά και εκείνων της πλειονότητας του πληθυσμού», «δυσκολίες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση» και «δυσκολίες στον τομέα της εργασίας».

 Σε όλους αυτούς τους τομείς «είναι συχνά θύματα διακρίσεων» και «αποκλείονται ακριβώς επειδή είναι Τσιγγάνοι», καταγγέλλει.

 
Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες

 
Βατικανό, 2 Απριλίου, 2014

 
Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ποιμαντική των Μεταναστών και εκτοπισμένων ατόμων, στα μέλη της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τους Τσιγγάνους (ΓΣΔΤ)(Cavallino - Treporti, Ιταλία , Απρίλιος 4 με 6, 2014 )

  

Αγαπητέ Πατέρα Dumas ,

Αγαπητά μέλη της επιτροπής,

Αγαπητοί συμμετέχοντες,


Λυπάμαι που δεν είμαι σε θέση να βρίσκομαι στη Συνέλευση όπως ευχόταν ο Πρόεδρός σας. Σας μεταφέρω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και εκφράζω το βαθύτατό μου ενδιαφέρον για το θέμα που έχετε επιλέξει να ασχοληθείτε: «κατάρριψη των τοίχων της απομόνωσης και του αποκλεισμού: Ευαγγελική πρόκληση μιας κοινωνικής δυναμικής»
Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε να οικοδομούμε τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους στην ίδια ήπειρο, το λαό μιας χώρας ή τους ανθρώπους της ίδιας πόλης. Ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μερικοί εξακολουθούν να είναι επηρεασμένοι αρνητικά στις πολιτικές επιλογές τους απέναντι στους Ρομά, στις οποίες εσείς είστε κοντά στα πλαίσια των ποιμαντικών δεσμεύσεών σας .

 
Φέρνοντας τα καλά νέα στους ανθρώπους, ο Ιησούς επίσης επιφορτίστηκε με τις συνθήκες τους. Άνοιξε τις πόρτες, χτύπησε τα τείχη της διαίρεσης και της εχθρότητας, όπως αποδεικνύεται από τη συνάντηση με την Σαμαρείτιδα στο πηγάδι του Ιακώβ (Ιωάν. 4, 1-42). Έκανε να πάψει μια πολύ παλιά διαμάχη μεταξύ δύο γειτονικών λαών, προτείνοντας μια κουλτούρα της συνάντησης-επικοινωνίας, με βάση τον ειλικρινή διάλογο.

 
Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ, στο κάλεσμά του για την οικοδόμηση ενός ανοικτού και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου, απελευθερωμένου από φόβο και διαχωρισμούς, έλεγε: «Μην φοβάστε! Ανοίξτε, ανοίξτε διάπλατα τις πόρτες ! Τα κρατικά σύνορα, τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα, τους τεράστιους τομείς της πνευματικής καλλιέργειας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης. Μη φοβάστε! Ο Χριστός ξέρει «τι υπάρχει στον άνθρωπο. Και μόνο αυτός ξέρει!» (ομιλία κατά την έναρξη της θητείας του, 22 Οκτωβρίου, 1978 Νο.5). Πέρυσι, συγκεκριμένα, είχατε αφιερώσει τη συνάντησή σας στο θέμα της διαφάνειας και της φιλοξενίας. Η ζωή των Τσιγγάνων φαίνεται μερικές φορές ένα αίνιγμα, αλλά ο Χριστός, ο οποίος κάνει να συγκινούνται οι καρδιές σας απέναντί τους, γνωρίζει αυτό που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, και αυτό σας το αποκαλύπτει ως ένα πολύτιμο δώρο στην φιλία που σφυρηλατείτε προς αυτούς. Με τα χρόνια, έχετε συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία των Τσιγγάνων «είναι μια ιερή ιστορία», όπως και όλων των ανθρώπων που πλάστηκαν «κατ' εικόνα του Θεού».

 
Η πρόκληση που αντιμετωπίζετε με ένα αληθινό ευαγγελικό πνεύμα στην ποιμενική εργασία σας, αποδεικνύει ότι, για να πέσουν τα τείχη, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την καρδιά, την πρώτη περιοχή όπου μπορούμε να συμπεριλάβουμε τον άλλο, και όσο οι καρδιές δεν είναι ανοιχτές, δεν θα είναι εύκολο να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ως εκ τούτου, αυτή η στιγμή του προβληματισμού σάς προσφέρει την ευκαιρία να συγκεντρώσετε τις ενέργειές σας για τη δημιουργία μιας κοινωνικής δυναμικής, όπου διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να ζήσουν μαζί.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης των εκπροσώπων των διαφόρων εθνοτικών ομάδων των Τσιγγάνων και των Ρομά, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ αφού υπενθύμισε την οδυνηρή ιστορία τους, περιέγραφε έτσι την τρέχουσα κατάστασή τους: «Σήμερα, χάρη στο Θεό [...], νέες ευκαιρίες ανοίγονται σε σας, ενώ παράλληλα μπορείτε να αποκτήσετε μια νέα συνείδηση.

 ​​[...] Πολλές εθνικές ομάδες δεν είναι πλέον νομάδες, αλλά επιδιώκουν τη σταθερότητα και ενισχύουν νέες προσδοκίες για τη ζωή. Η Εκκλησία βαδίζει μαζί σας και σας προσκαλεί να ζήσετε σύμφωνα με τις αυστηρές απαιτήσεις του Ευαγγελίου, πιστεύοντας στη δύναμη του Χριστού, για ένα καλύτερο μέλλον [...]. Σας καλώ, αγαπητοί φίλοι, να γράψουμε από κοινού μια νέα σελίδα στην ιστορία για τους ανθρώπους σας και για την Ευρώπη ! Η αναζήτηση για στέγαση και αξιοπρεπή εργασία, καθώς και η εκπαίδευση για τα παιδιά είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την ένταξη η οποία θα ωφελήσει και εσάς και την κοινωνία στο σύνολό της. Βάλτε κι εσείς, συγκεκριμένη, σταθερή και δίκαιη συνεισφορά έτσι ώστε οι οικογένειές σας να συμπεριληφθούν με αξιοπρέπεια στο φάσμα της ευρωπαϊκής κοινωνίας! Μεταξύ σας, πολλά είναι τα παιδιά και οι νέοι που επιθυμούν να μάθουν και να ζήσουν με τους άλλους, και όπως οι άλλοι» (ομιλία στους Εκπροσώπους των διαφόρων φυλών Τσιγγάνων και Ρομά, 11 Ιουνίου, 2011).

 
Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν χρόνο και εσείς, αγαπητοί ποιμαντικοί παράγοντες, έχετε υιοθετήσει σοφά τη γραμμή της πίστης και της ελπίδας που βοηθούν να κάνουμε τα πάντα με την υπομονή που οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην Αποστολική Παραίνεση Evangelii Gaudium, μιλά για ένα χρόνο ανώτερο του διαστήματος. Μια τέτοια αρχή, γράφει ο Πάπας, «μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, χωρίς να έχει εμμονή σε άμεσα αποτελέσματα. Βοηθά στο να αντιμετωπίζονται με την υπομονή δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, ή οι αλλαγές σχεδίων που επιβάλλονται από το δυναμισμό της πραγματικότητας», και συνεχίζει λέγοντας ότι είναι «μια πρόσκληση για να μειωθεί η πίεση μεταξύ πληρότητας και ορίων, δίνοντας προτεραιότητα στον χρόνο» (Νο 223). Ναι, η δέσμευση για τους Ρομά απαιτεί υπομονή, χωρίς την οποία είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι όλα είναι μάταια. Οι Τσιγγάνοι έχουν ανάγκη την ανθρωπιά των κοινωνιών στις οποίες ζουν για να αισθάνονται μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα άλλα μέλη της κοινότητας, με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και της ταυτότητάς τους (βλ. Οδηγίες για την Ποιμαντική Διακονία των Τσιγγάνων, Νο 48).

 
Αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για την Ευρώπη, το λίκνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια επίμονη και υπομονετική εργασία απαιτείται εκ μέρους όλων. Η Εκκλησία μπορεί να εμπνεύσει και να κάνει να ενωθούν οι προσπάθειες σε μια κοινή δέσμευση για να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα διλήμματα που αποτελούν τη βάση των ανθρώπινων ενοχλήσεων των Ρομά:

 1. Πολυάριθμοι Ρομά εξακολουθούν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που επιδεινώνονται από την κρίση. Εκτός από τις συνήθεις αυτοσχέδιες κατοικίες, πολλές οικογένειες ζουν σε κοινωνικές εστίες σε συνθήκες υπερπληθυσμού. Το να ζουν σε φτωχογειτονιές και στα πεζοδρόμια των πόλεων, εκτεθειμένοι στη ρύπανση, κοντά σε αυτοκινητόδρομους και βιομηχανικές περιοχές, σε απαρχαιωμένες κατοικίες, χωρίς πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό ή σύστημα περισυλλογής αποβλήτων είναι ένα σκάνδαλο που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Κάποιοι θα ήθελαν να φύγουν, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες που αποθαρρύνουν τη θέλησή τους και που τους κάνουν να επανέρχονται στην πρότερή τους κατάσταση.

  2. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δεικτών υγείας των Ρομά και εκείνων της πλειονότητας του πληθυσμού. Το γεγονός ότι δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας περιπλέκει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να ξεχνάμε τις διακρίσεις που υφίστανται σε ορισμένες περιπτώσεις από το προσωπικό υγείας, όπως γενικοί ιατροί οι οποίοι αρνούνται να επισκεφθούν τις περιοχές ή τους καταυλισμούς Ρομά.

 
3. Επιπλέον, οι Ρομά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στην Ευρώπη, τα μισά παιδιά Ρομά σχολικής ηλικίας δεν πήγαν ποτέ σχολείο. Το 50 % των ενηλίκων είναι αναλφάβητοι. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τα παιδιά Ρομά δεν έχουν ποιοτική διδασκαλία, αποκλείονται από τον κοινωνικό ιστό και την πολιτική και πολιτιστική συζήτηση, κι ας είναι ευρωπαίοι. H κατάσταση των σπιτιών τους, η ακραία φτώχεια, η προκατάληψη και οι οικογενειακές παραδόσεις συχνά τους κάνουν να εγκαταλείψουν το σχολείο.

 
4. Επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της εργασίας. Είναι συχνά θύματα διακρίσεων επειδή δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με άλλους πιο ειδικευμένους εργαζομένους. Πιο συχνά, αποκλείονται ακριβώς επειδή είναι Τσιγγάνοι. Όλα αυτά τους οδηγούν συχνά σε ένα περιβάλλον όπου ασκούν παράνομες δραστηριότητες, στην επαιτεία και σε δραστηριότητες επικίνδυνες για την υγεία τους.

 Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνει την έκφραση όλων των εμπειριών που κινούνται θετικά στον τομέα αυτό. Αυτές πραγματοποιούνται από μεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και της πλειονότητας του πληθυσμού, υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια προτείνονται σε μια μεγαλύτερη κλίμακα. Όσον αφορά την εκπαίδευση, το παράδειγμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι ενδιαφέρον, με το έργο «Ένταξη των παιδιών Ρομά στην προσχολική εκπαίδευση», που ξεκίνησε το 2006. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αλβανία και τη Σλοβακία. Η εμπειρία της Ισπανίας, που περιγράφει τα βήματα για την πραγματοποίηση αυτής της διαμεσολάβησης αποτελεί επίσης μια καλή εμπειρία, καθώς και αυτή της Βουλγαρίας για την ένταξή τους στον τομέα της υγείας.


Τέλος, το έγγραφο «Κατευθυντήριες γραμμές για την Ποιμαντική Διακονία των Τσιγγάνων» παραμένει για εσάς ένα βασικό σημείο αναφοράς για να κάνετε ακόμα καλύτερη χρήση κατά την υπηρεσία σας μέσα σ αυτό το λαό, διότι παρέχει σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές, που είναι το αποτέλεσμα κοινής δουλειάς.

 
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτές οι προκλήσεις δεν είναι αυτές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Και δεν είναι αυτή η δυναμική που χρειαζόμαστε, δηλαδή, να δώσουμε χώρο στα όνειρα των Τσιγγάνων και να τους παρακινήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα επιτύχουν; Οι Ρομά έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται τουλάχιστον ως εθνοτικές μειονότητες στις χώρες όπου ζουν, με δεδομένο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη μειονότητα. Η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να φέρει το Ευαγγέλιο του Ιησού ανάμεσά τους, αλλά και να στηρίξει το όνειρό τους για την ενσωμάτωσή τους μέσω της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόλησης και της στέγασης. Όλα αυτά, σε συνεργασία με τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης.

 

Σας εύχομαι μέρες εποικοδομητικής εργασίας και ο Θεός να σας ευλογεί όλους !

 

 

 

Καρδινάλιος Antonio Maria Veglio, Πρόεδρος

 

Joseph Kalathiparambil, Γραμματέας

Read more...

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη: Παγκ. Ημέρα κατά του Ρατσισμού

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

 

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ 21-3-2014

 

         Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων συμπίπτει, δυστυχώς, με μια περίοδο όπου τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να παραβιάζονται στις χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Συχνές ανθρώπινες τραγωδίες και στις θάλασσές μας, δεν προξενούν πλέον εντύπωση. Νέοι χώροι κράτησης δημιουργούνται στις μεσογειακές χώρες για να αποτρέψουν την “είσοδο λαθρομεταναστών”, παρόλο που δεν προβλέπεται νόμιμος τρόπος αναχώρησης κατοίκων από τις εμπόλεμες περιοχές. Αυξάνονται οι καταγγελίες για “εμπόριο γυναικών και παιδιών ” αλλά θεωρείται πλέον αναπόφευκτη συνέπεια... 

Όπως επισημάναμε με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η Ευρώπη – φρούριο οδηγεί σε ανθρώπινες τραγωδίες. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η ειρήνη και η ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.   

Κάποια ζητήματα απαιτούν ευρωπαϊκή συνεννόηση. Κάποια όμως πρέπει να τα επιλύσουμε εντός συνόρων.               

Ασφαλώς η Ελληνική Πολιτεία έχει δικαίωμα προστασίας της έννομης τάξης και έχει παρουσιάσει επιτυχίες στην καταπολέμηση φασιστικών φαινομένων τους τελευταίους μήνες. Όμως ρατσιστικές  και παράνομες συμπεριφορές εξακολουθούν να παρατηρούνται και χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας της διοίκησης  στην αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων και μέτρα για αναγνώριση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όσων επιθυμούν να ζήσουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Επειδή, αυτήν την περίοδο ξανασυζητείται ο Μεταναστευτικός Κώδικας επαναλαμβάνουμε το ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ να χορηγείται ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα και έμαθαν τη γλώσσα μας στα σχολεία της χώρας. Χιλιάδες από αυτά δε γνωρίζουν άλλη χώρα ή γλώσσα, και αυτή η κατάσταση τα εμποδίζει να σπουδάσουν ή να εργαστούν νόμιμα.

Επίσης, είναι σωστό όσοι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θεωρούμε λογικό να απλοποιηθεί η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε συζύγους ελλήνων υπηκόων αλλά και αλλοδαπούς που μένουν πολλά χρόνια την Ελλάδα και να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής.

Θεωρούμε δημοκρατικό δικαίωμα όσων έχουν ζητήσει άσυλο να αντιμετωπίζονται δίκαια, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ζητούμε τέλος από τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία προστασίας των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων ελλήνων και αλλοδαπών κατοίκων της χώρας που πλήττονται καθημερινά από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.

Η αλληλεγγύη είναι το ειρηνικό “όπλο” μας.

Ενωμένοι ας απαντήσουμε στα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα της εποχής μας !

 

Για τη Συνοδική Επιτροπή "Δικαιοσύνη και Ειρήνη"

 

Δημήτρης Λεβαντής

 


 

Αχαρνών 246, 112 53 Αθήνα  τηλ/φαξ 210-8672723

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Read more...

Συνοδική Επιτρ. Δικαιοσύνη & Ειρήνη: ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ, Μία κρίση που απειλεί το μέλλον μας

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 


 

 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

 

«ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»

 

«Στις μέρες μας τα σοβαρότερα προβλήματα που προσβάλλουν τον κόσμο είναι η ανεργία των νέων και η μοναξιά των ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται φροντίδα και συντροφιά, οι δε νέοι εργασία και ελπίδα, αλλά κανείς τους δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο και το χειρότερο είναι ότι και οι δύο έχασαν αυτά τους τα ενδιαφέροντα. Έχουν συνθλιβεί από την παρούσα κατάσταση» (Πάπας Φραγκίσκος 1 Οκτωβρίου 2013).

 

«Όταν η κοινωνία δεν είναι οργανωμένη ώστε να παρέχει ευκαιρίες εργασίας για όλους, δεν είναι μία δίκαιη κοινωνία» (Πάπας Φραγκίσκος 1 Μαΐου 2013).

 

ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ

Μία κρίση που απειλεί το μέλλον μας

 

Απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της γενικευμένης ανησυχίας σχετικά με την ανεργία, οι νέοι πληρώνουν την πιο βαριά τιμή με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας από τον υπόλοιπο κόσμο, για μία οικονομική κρίση που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. Αν και η ανεργία των νέων, υπήρχε πριν την οικονομική κρίση, το σημερινό ύψος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι τώρα διπλάσιο της ανεργίας των άλλων κατηγοριών ηλικίας και σε μερικές δε χώρες μέλη της Ε.Ε. ξεπερνά το ποσοστό του 50%. Ως Σύνοδος Ευρωπαϊκών Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, επιθυμούμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις πρόσφατες εκκλήσεις για επείγουσα αναθεώρηση της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτής της αδικίας.

 

Παρ’ όλη την αναγνώριση σε επίπεδο της Ε.Ε., της ανάγκης επένδυσης στη νεολαία δισεκατομμυρίων ευρώ, κατανεμημένα σε εγγυημένους σχεδιασμούς για τους νέους, οι οικονομικές πολιτικές δεν θα διαλύσουν από μόνες τους αυτή την κρίση. Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι η ρίζα που δημιούργησε αυτή την κρίση, ήταν η αποτυχία να αντιληφθούμε ότι η Έννοια της Εργασίας εκτείνεται πολύ μακρύτερα από την πληρωμένη εργασία με κρίσιμες προσωπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό η Καθολική Κοινωνική Διδασκαλία επανειλημμένα τόνισε ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στη σημερινή εποχή, σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, για την πλειονότητα των ανθρώπων, είναι ένα απαγορευμένο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο περιλαμβάνει και εκατομμύρια νέους.

 

Οι απαιτήσεις της αγοράς και ο οικονομικός τομέας έχουν τοποθετηθεί πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας και ειδικότερα πάνω από τις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Οι νέοι αντιπροσωπεύουν το μέλλον της κοινωνίας μας, αλλά οι προοπτικές της ζωής τους έχουν μειωθεί και η αξιοπρέπειά τους έχει παραβιασθεί. Διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν μία χαμένη γενιά. Η ανάγκη επένδυσης σε ανθρώπους έχει αγνοηθεί, ενώ δίνεται έμφαση στην εξισορρόπηση των εθνικών προϋπολογισμών. Αυτή η στρατηγική, μακροπρόθεσμα καταστρέφει τη δυνατότητα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η αποθαρρυντική επίπτωση της ανεργίας αποτρέπει πολλούς νέους να επενδύσουν στην κατάρτιση και την επιχειρηματικότητα… Εξάλλου πολλοί νέοι πληρώνουν πολύ υψηλά δίδακτρα για πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, χρεώνοντας τους εαυτούς τους σε νεαρή ηλικία χωρίς οι θέσεις εργασίας να είναι άμεσα διαθέσιμες. Μερικοί διαλέγουν να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση καλυτέρων ευκαιριών κάπου αλλού. Και ενώ η ελευθερία μετακίνησης είναι ευπρόσδεκτη πέραν των εθνικών συνόρων, για τις κοινότητες που χάνουν πολυάριθμους νέους από έλλειψη ευκαιριών, οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές.

 

Άμεση προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, για να απαντήσουν στην κρίση, όπως έχει αναγνωρισθεί και από τους ηγέτες της Ε.Ε., πρέπει να είναι η επένδυση σε ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους. Για να γίνει αυτή η επένδυση αποτελεσματική πρέπει να υπάρξει ουσιαστική δέσμευση με εργοδότες οι οποίοι θα υποστηρίξουν πραγματικές ευκαιρίες εργασιακής απασχόλησης για νέους. Πρέπει οι εργοδότες να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν να έχουν ισορροπημένο εργατικό δυναμικό, ώστε να απασχολούν νέους χωρίς εμπειρία μαζί με άλλους που έχουν εμπειρία για να την μοιραστούν. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για αποφυγή εκμετάλλευσης των νέων, διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή για την εργασία τους και ότι οποιαδήποτε ευκαιρία επαγγελματικής κατάρτισης, προσφερόμενη με την πρακτική άσκησης ή τοποθέτησης σε θέση εργασίας, θα γίνεται σε προκαθορισμένο πλαίσιο.

 

Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι πολλοί νέοι είναι απογοητευμένοι με τις πολιτικές ηγεσίες και διαδικασίες, για τις οποίες θεωρούν ότι έχουν αγνοήσει τις ανάγκες και ανησυχίες τους και απέτυχαν να τούς προστατεύσουν. Η εξάπλωση αυτής της απογοήτευσης θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και απειλεί τη σταθερότητα του μέλλοντος των κοινωνιών μας. Απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη αυτά τα συναισθήματα έχουν εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων βίαιων διαμαρτυριών και αυξημένη υποστήριξη πολιτικών εξτρεμιστών.

 

Παράλληλα με τη στρατηγική για την ανεργία των νέων, οι πολιτικοί ηγέτες χρειάζεται να επενδύσουν στη δημοκρατία, θέτοντας σε εφαρμογή μηχανισμούς διαβούλευσης, όπου θα συμμετέχουν ενεργά οι νέοι και οι οπoίες θα αποσκοπούν να επιλύσουν την κρίση.

 

Μακροπρόθεσμα, η εκπαίδευση πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας βιώσιμης πολιτικής για την απασχόληση. Η εκπαίδευση αξίζει πολύ περισσότερο από την προετοιμασία απασχόλησης. Προετοιμάζει, επίσης, νέους να γίνουν πολίτες. Ως εκ τούτου, η ευρείας αντίληψης μόρφωση είναι ζωτικής σημασίας. Παρ’ όλα αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να αποσκοπούν σε τακτικό διάλογο με τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες για να εξασφαλίζουν ότι παρέχουν μαθήματα τα οποία είναι σχετικά με την σύγχρονη αγορά εργασίας. Το παραδοσιακό μοντέλο «επάγγελμα για μια ζωή», δεν είναι πλέον ένας πραγματικά επιτεύξιμος στόχος. Πολλοί νέοι θα επωφεληθούν αν έχουν μία πιο ευέλικτη προσέγγιση, η οποία θα τούς ενθαρρύνει να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και να συνεχίσουν να οικοδομούν πάνω σ’ αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικές οι αξίες που μεταδίδουμε στους νέους σε σχέση με την εργασία και την απασχόληση. Ο πυρήνας αξιών αλληλεγγύης, το κοινό καλό και η υπηρεσία προς τους άλλους μπορεί να χαθούν στην αυξανόμενη υλιστικά κοινωνία μας. Η εργασία συνδυασμένη με ένα τρόπο όπου επιτρέπουμε σημαντικές διαφορές σε επίπεδα αμοιβής για διαφορετικούς τύπους εργασιακής απασχόλησης, με λίγη ή καθόλου σχέση με την πραγματική αξία εργασίας, δημιουργεί ένα πολιτιστικό πλαίσιο, όπου ένας νέος μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του ή τον εαυτό της αποτυχημένο(η) επειδή δεν έχει μία «συναρπαστική εργασία», «υψηλό μισθό» ή «αναγνωρισιμότητα». Αυτό όχι μόνο τραυματίζει την νοητική υγεία και ευημερία του ατόμου, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η ανεργία των νέων είναι το πιο προφανές και ανησυχητικό σύμπτωμα ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος –της αποτυχίας να καταλάβουμε την αξία της εργασίας σε κοινωνικό κα οικονομικό επίπεδο... Ως εκ τούτου, η ανεργία των νέων πρέπει να είναι μία σαφή προτεραιότητα των Κυβερνήσεων και το θέμα να μην ληφθεί υπόψη μεμονωμένα, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας η οποία να θεωρεί ότι κάθε εμπόδιο στην εξεύρεση εργασίας επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας.

 

Θα πρέπει επίσης να γίνει διαρκές χαρακτηριστικό της ατζέντας του Ευρωπαïκού Συμβουλίου και να λαμβάνεται υπόψη ως βασική προτεραιότητα των σχετικών διεθνών οργανισμών. Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα βοηθήσουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά πιο σημαντικές είναι οι μακροπρόθεσμες πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο εργασιακής απασχόλησης για τις κοινωνίες μας. Η παρούσα κρίση προσφέρει μία ευκαιρία για διαρκή αλλαγή, όπου η νόμιμη προσδοκία των νέων να συμμετέχουν στην ηγεσία, να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται.

 

Με την προσδοκία των προσεχών Ευρωπαïκών εκλογών, καλούμε τις Ευρωπαïκές Κυβερνήσεις και τα Θεσμικά Όργανα της Ενωμένης Ευρώπης ( Ε.Ε. ) να :

 

- Δώσουν προτεραιότητα σε σχέδια οικονομικής ανάκαμψης, με συγκεκριμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, διαμορφωμένες σε συνεργασία με νέους ανθρώπους.

 

- Εξασφαλίσουν ταχεία πρόοδο στην αναγνώρισης των τίτλων σπουδών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

- Εξετάσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς διαβούλευσης και συμμετοχής των νέων ανθρώπων, με σκοπό την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της πολιτικής αποξένωσης και του πολιτικού εξτρεμισμού που παρουσιάζουν άνοδο μεταξύ των νέων.

 

- Υποστηρίξουν εκείνους τους εργοδότες οι οποίοι παρέχουν τις κατάλληλες ευκαιρίες σε νέους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι κρατικοί μηχανισμοί είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους νέους από την εργασιακή εκμετάλλευση.

 

- Παράσχουν οικονομική βοήθεια για εκπαίδευση / επαγγελματική κατάρτιση.

 

- Δημιουργήσουν μηχανισμούς διαβούλευσης για να εξετάζουν τη συμβολή του τρέχοντος συστήματος εκπαίδευσης στη βιώσιμη εργασιακή απασχόληση, με τη συμμετοχή όλων των βασικών ενδιαφερομένων, περιλαμβανομένων του επιχειρηματικού τομέα, των συνδικαλιστικών και εργατικών οργανώσεων και των νέων.

 

 

Απόδοση στα Ελληνικά : Ιππολύτη Κακλέα

 

Επιμέλεια: ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ “ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ”

 

 


 

Σημείωση για τους συντάκτες

 

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).

 

Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό τηλ/φαξ 210-6711410

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Read more...

Ομιλία Καρδιναλίου Turkson στο L.S.E.

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

 

 

 

Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2014 (zenit.org)

 

“Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη οικονομικών κερδών για  τους λίγους, αγνοώντας τις ανάγκες των πάρα πολλών δεν είναι πλέον ευφυείς, παραγωγικές ή δικαιολογημένες".

 

Αυτό σημείωσε ο Καρδινάλιος Peter Turkson, επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου "Δικαιοσύνη και Ειρήνη", κατά τη διάρκεια μιας διάλεξής του στο Λονδίνο, στο φημισμένο London School of Economics.

 

H οικονομική ανισότητα διευρύνεται συνεχώς, μετά το οικονομικό κραχ πριν από έξι χρόνια που οδήγησε στην παγκόσμια ύφεση, είπε, και μια λύση στην κρίση δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί.

 

Ο Kαρδινάλιος ζήτησε μια «βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς “παγκόσμια οικονομία, όπου οι πλούσιες και φτωχές χώρες θα συμμετέχουν και θα εργάζονται μαζί. Το κοινό καλό, ο στόχος όλης της ανθρώπινης προσπάθειας, είναι προσωπικός και κοινωνικός και παγκόσμιος”, είπε. Επίσης σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι και τα άτομα και οι κοινότητες είναι εκτός από οικονομικοί και ηθικοί παράγοντες. Η ίδια παρατήρηση μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο: όλες οι οικονομικές επιλογές, ανεξάρτητα αν τις κάνουμε ως καταναλωτές, ως ηγέτες επιχειρήσεων, ως τραπεζίτες, ή ως φορείς χάραξης πολιτικής, έχουν αναπόφευκτα μια ηθική διάσταση. 

 

Η οικονομία, συνέχισε, δεν είναι πλέον ένας τομέας όπου απουσιάζει η  ηθική  όπως δεν είναι και η πολιτική, η κοινωνία των πολιτών, ή η οικογένεια. Τα Οικονομικά, όπως όλες οι επιστήμες, περιέχουν τις δικές τους αλήθειες, οι οποίες έχουν μελετηθεί και προωθηθεί από  ιστορικούς της οικονομίας, φιλοσόφους, μαθηματικούς και άλλους ειδικούς.  Σε αυτό, η Εκκλησία προσφέρει το διάλογο της πίστης. Ο τομέας της Οικονομίας χρειάζεται να ανακτήσει την αίσθηση της ευθύνης για την ευημερία όλων των κατοίκων "του παγκόσμιου νοικοκυριού", είπε.

 

Ο Καρδινάλιος Turkson επανέλαβε επίσης την πολυσυζητημένη το 2011 έκκληση του Ποντιφικού Συμβουλίου για μια "παγκόσμια αρχή" για τη ρύθμιση της διεθνούς οικονομίας, η οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ότι το παγκόσμιο κοινό καλό απειλείται σοβαρά από τις αποτυχίες των διεθνών οικονομικών και νομισματικών συστημάτων, και κατά συνέπεια πρέπει να υπάρχει αναλογική υπευθυνότητα γι 'αυτό.

 

Επιπλέον, σημείωσε πως με την παγκοσμιοποίηση, αυτό που βιώνουμε, όλο και περισσότερο, είναι η σύνθετη αλληλεξάρτηση πολλών ανθρώπινων καταστάσεων που είχαμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ως ξεχωριστές. Υπενθύμισε τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: Είναι απαράδεκτο ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν  να πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα, παρά το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες τροφίμων είναι διαθέσιμες και συχνά απλώς σπαταλούνται. Ο Άγιος Πατέρας κατήγγειλε αυτό που αναφέρεται ως "παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας".

 

Αντίθετα, είπε ο Καρδινάλιος Turkson, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να σημαίνει επίσης την παγκοσμιοποίηση του κοινού καλού. Είπε: “Πρέπει να αναιρέσουμε  πρακτικές σχετικά με αόρατα χέρια και αόρατες δυνάμεις που αδιαφορούν για τη συντριπτική πλειοψηφία, που αγνοούν το φυσικό περιβάλλον, και υποστηρίζουν τη διατήρηση     της σημερινής κατάστασης”.

 

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου πρόσθεσε: Η κρίση μπορεί να γίνει  μια στιγμή αποκάθαρσης και μια στιγμή για να επανεξετάσουμε κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα και ένα συγκεκριμένο τρόπο κατανόησης της προόδου, τα οποία τρέφουν ψευδαισθήσεις, προκειμένου να ανακτήσουμε ό,τι είναι βαθιά ανθρώπινο.

 


 

Επιμέλεια: Ελληνική "Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη

 

Σημείωση για τους συντάκτες

 

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).

Read more...

Πάπας Φραγκίσκος: δίχως αδελφοσύνη μία δίκαιη και ειρηνική κοινωνία δεν είναι εφικτή

 

 

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” 

 

 

Πάπας Φραγκίσκος: δίχως αδελφοσύνη μία δίκαιη και ειρηνική κοινωνία δεν είναι εφικτή

  

 

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την “Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης” δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Το φετινό κεντρικό μήνυμα είναι «Αδελφοσύνη, το θεμέλιο και ο δρόμος για την ειρήνη».

 

Τα Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης είναι πάντοτε ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάδοση, ανάπτυξη και ενημέρωση της Κοινωνικής Διδασκαλίας της Εκκλησίας και “για την ευαγγελισμό της κοινωνικής πραγματικότητας”. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό τα παραπάνω μηνύματα να διαβάζονται και να μελετώνται από όλους τους πιστούς και να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες, με στόχο η Εκκλησία να πραγματοποιεί και να εμπνέει διαρκώς νέα ανοίγματα στην κοινωνία (όπως ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρόσφατη Αποστολική παραίνεση "Evangelii Gaudium").

Στο πρώτο του Μήνυμα για την Ειρήνη, ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει την κοινωνική διδασκαλία των προκατόχων του, τονίζοντας μερικές από τις θέσεις και ανησυχίες που έχουν ήδη γίνει κεντρικές έννοιες από την ανάδειξή του ως Πάπα.

Το βασικό μήνυμα είναι πολύ σαφές: η οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας και μίας σταθερής και διαρκούς ειρήνης είναι αδύνατη χωρίς αδελφοσύνη. Η αδελφοσύνη είναι μία ζωτική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, δεδομένου ότι η πρόοδος στην ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας ως πραγματικούς αδελφούς.

Η οικογένεια είναι η εστία για τη δημιουργία αυτής της συνείδησης, η οποία καλείται να «εξαπλώσει την αγάπη σε όλο τον κόσμο».

Περαιτέρω, ο Πάπας προσδιορίζει την έννοια και τη σημασία των αυθεντικών δεσμών αδελφοσύνης. Η αυθεντική αδελφοσύνη προέρχεται από τη βεβαιότητα και αναγνώριση του μοναδικού Πατέρα για όλους τους ανθρώπους, ως η υπέρτατη Αδελφοσύνη του Θεού, η οποία φροντίζει και αγαπά κάθε ανθρώπινη ύπαρξη με ένα μοναδικό, συγκεκριμένο και εξαιρετικό τρόπο (Mατθ. 6, 25-30).

Αυτή η αγάπη του Θεού, μετατρέπει τη ζωή μας και αναπτύσσει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους με βάση την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και την αμοιβαιότητα. Η αδελφοσύνη έχει αναγεννηθεί μέσα από τον Ιησού Χριστό, ο οποίος μέσα από τον θάνατο και την ανάστασή του, αποτελεί την αφετηρία ώστε να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας ως αδέλφια, παιδιά του ίδιου Πατέρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Πάπας τονίζει ότι η αδελφοσύνη είναι το θεμέλιο και η πορεία για την ειρήνη. Πράγματι, η αδελφοσύνη δεν είναι μόνο ένα ζήτημα μεταξύ των ατόμων, αλλά οφείλει να θέτει κανόνες μεταξύ των εθνών και των λαών και να εκδηλώνεται εμπράκτως με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και παγκόσμια φιλανθρωπία. Οι σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ ανθρώπων, ομάδων και αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών είναι απαραίτητες για να ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες του κόσμου: η περιθωριοποίηση, η απομόνωση, η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες, η συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε από την απληστία και την εξαθλίωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Η αδελφοσύνη είναι ο τρόπος για να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο, στη βία και στον πολλαπλασιασμό των όπλων. Είναι το μοναδικό μέσο για να ηττηθεί: η ιδιοτέλεια (που αναπτύσσεται κοινωνικά με διάφορες μορφές όπως η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα), το θλιβερό δράμα των ναρκωτικών, η εκμετάλλευση της εργασίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, η πορνεία, η εμπορία ανθρώπων, τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, η φρίκη της δουλείας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου, η τραγωδία των μεταναστών (οι οποίοι πέφτουν συχνά θύματα παράνομης χειραγώγησης), η καταστροφή των φυσικών πόρων και η συνεχιζόμενη ρύπανση, το υψηλό κόστος για τη σημερινή κοινωνία και το χρέος που θα επωμιστούν οι μελλοντικές γενιές …

Την αδελφοσύνη πρέπει κάποιος να την ανακαλύψει, να την αγαπήσει και να τη νιώσει. Όμως μόνο η αγάπη που δίδεται ως δώρο από το Θεό, μας δίνει τη δυνατότητα να αποδεχθούμε και να εφαρμόσουμε την αυθεντική εμπειρία της αδελφοσύνης.

Ο Πάπας καλεί όλους τους ανθρώπους να ανακαλύψουν, να αγαπήσουν να πειραματιστούν και να νιώσουν την αδελφοσύνη, κάτι το οποίο είναι εφικτό μόνο με το άνοιγμα στην αγάπη του Θεού. Ο ρεαλισμός της πολιτικής και της οικονομίας δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία στυγνή «τεχνογνωσία» η οποία στερείται ιδανικά και αρχές και στο βωμό της οποίας οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα προς εκμετάλλευση.

Ο Πάπας καταλήγει ζητώντας από τους Χριστιανούς να μάθουν πώς να υφαίνουν αδελφικές σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αμοιβαιότητα, συγχώρεση και πλήρη αυταπάρνηση, οι οποίες είναι σύμφωνες με το εύρος και το βάθος της αγάπης του Θεού και τις οποίες προσφέρει ο Χριστός μέσα από τη σταύρωση και την ανάστασή του σε όλη την ανθρωπότητα, διδάσκοντάς μας πώς να αγαπάμε αλλήλους ως μαθητές του (Ιωάν. 13 , 34-45 ). Με τον τρόπο αυτό, καλεί για «ένα βήμα προς τα εμπρός, μία συνεχή άσκηση ενσυναίσθησης, ώστε να ακούμε τα βάσανα και τις ελπίδες των άλλων», τοποθετώντας μας «στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας, και ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται πιο μακριά και είναι λιγότερο γνωστοί», διότι «η υπηρεσία είναι η ψυχή της αδελφοσύνης η οποία θα οικοδομήσει την ειρήνη».

 

Eduard Ibáñez

 

Πρόεδρος της Γενικής Επιτροπής “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Ισπανίας

 

(Μετάφραση από κα. Σουμή Παπαδοπούλου)

 

Επιμέλεια: Ελληνική "Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη "

 


 

Σημείωση

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).

 

 

 

Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό τηλ/φαξ 210-6711410

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...

Χαιρετισμός του πάπα Φραγκίσκου στο Φόρουμ του Νταβός 2014


Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

 

Χαιρετισμός του πάπα Φραγκίσκου στο Φόρουμ του Νταβός 2014

 

Προς τον Καθηγητή Klaus Schwab

Πρόεδρο της Επιτροπής Του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

                Είμαι ευγνώμων για την ευγενική σας πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια συνάντηση του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο, ως είθισται, θα λάβει χώρα στο Davos-Klosters στο τέλος του μήνα. Επειδή πιστεύω πως η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία για βαθύτερη σκέψη πάνω στα αίτια της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις με την ελπίδα να εμπλουτίσουν τις συζητήσεις του Φόρουμ και να συνεισφέρουν στη σημαντική του εργασία.

 

                Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτες αλλαγές και σημαντική πρόοδο σε διάφορους τομείς που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα "πρέπει να επαινούμε τα μέτρα που λαμβάνονται  για τη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η επικοινωνία"  ( Αποστολική παραίνεση Evangelii Gaudium, 52),  σε συνδυασμό με πολλούς άλλους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας και πρέπει να αναγνωρίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε η σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην ανάδειξη αυτών των αλλαγών, διεγείροντας και αναπτύσσοντας τα τεράστια αποθέματα ανθρώπινης ευφυΐας. Παρ’ όλα αυτά, οι επιτυχίες που επιτεύχθηκαν, ακόμα και αν μείωσαν την φτώχεια για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συχνά οδήγησαν σε ευρύ κοινωνικό αποκλεισμό. Πράγματι, η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών της εποχής μας εξακολουθεί να βιώνει καθημερινά την ανασφάλεια, συχνά με δραματικές επιπτώσεις.

                Στο πλαίσιο της συνάντησής σας, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που    έχουν οι διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί τομείς στην προώθηση μιας προσέγγισης  που να λαμβάνει υπόψη την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και το κοινό καλό.        Αναφέρομαι σε μια ανησυχία που θα έπρεπε να διαμορφώνει εξαρχής κάθε πολιτική και οικονομική απόφαση, ενίοτε όμως  δε μοιάζει παρά μόνο με μια σκέψη που προκύπτει εκ των υστέρων. Όσοι εργάζονται σε αυτούς τους τομείς έχουν μια συγκεκριμένη ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους, ιδιαίτερα  σε όσους είναι πιο εύθραυστοι, αδύναμοι και ευάλωτοι. Είναι απαράδεκτο χιλιάδες άνθρωποι  να πεθαίνουν  καθημερινά από την πείνα, μολονότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαγητού διαθέσιμες, οι οποίες συχνά απλώς πετιούνται. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε παρά να συγκινηθούμε, από τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων οι οποίοι αναζητούν τις ελάχιστες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και συνήθως όχι μόνο δεν καταφέρνουν να βρουν φιλοξενία, αλλά συχνά αφανίζονται με τραγικό τρόπο κατά τη μετακίνησή τους από το ένα μέρος στο άλλο. Ξέρω ότι οι λέξεις αυτές είναι εμφατικές, ακόμα και δραματικές, αλλά επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν και ταυτόχρονα να προκαλέσουν την δυνατότητα αυτής της Επιτροπής να κάνει τη διαφορά. Πράγματι, όσοι  επέδειξαν την  ικανότητά τους  να καινοτομούν οι ίδιοι και να βελτιώνουν τις ζωές πολλών ανθρώπων με την επινοητικότητα και την επαγγελματική τους ειδίκευση μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω προσφέροντας τις δεξιότητές τους στην υπηρεσία όσων ζουν ακόμη σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

                Αυτό που χρειάζεται λοιπόν, είναι ένα ανανεωμένο, βαθύ και διευρυμένο αίσθημα υπευθυνότητας για λογαριασμό όλων. "Η επιχειρηματικότητα είναι –πράγματι -λειτούργημα και μάλιστα ευγενές, με την προϋπόθεση ότι όσοι ασχολούνται με αυτήν αισθάνονται την πρόκληση από ένα μεγαλύτερο νόημα στη ζωή" ( Evangelii Gaudium 203).  Τέτοιοι άνδρες και γυναίκες είναι ικανοί να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά το κοινό καλό και να κάνουν τα αγαθά αυτού του κόσμου πιο προσβάσιμα σε όλους. Παρά ταύτα, η ανάπτυξη της ισότητας απαιτεί κάτι παραπάνω από οικονομική ανάπτυξη, παρ’ όλο που την προϋποθέτει. Απαιτεί πρωτίστως "μια  υπερβατική οπτική του ατόμου " (Βενέδικτος 16ος, Caritas in Veritate, 11), επειδή " χωρίς την προοπτική της αιώνιας ζωής, δεν υπάρχει χώρος για να βρει διέξοδο η πρόοδος του ανθρώπου στον κόσμο αυτό" (ό.π.). Επίσης ζητάει αποφάσεις, μηχανισμούς και διαδικασίες που να στοχεύουν στην καλύτερη κατανομή του πλούτου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση συνθηκών των φτωχών πληθυσμών, καταστάσεις που ξεπερνούν τη νοοτροπία της απλής πρόνοιας.

                Είμαι πεπεισμένος, πως από ένα τέτοιο άνοιγμα προς την υπέρβαση μπορεί να σχηματιστεί μια νέα πολιτική και επιχειρηματική νοοτροπία, ικανή να οδηγήσει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες μέσα στον ορίζοντα μιας ηθικής προοπτικής  που να είναι πραγματικά ανθρωπιστική. Η παγκόσμια οικονομική κοινότητα μπορεί να βασιστεί σε πολλούς άνδρες και γυναίκες με τιμιότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα, των οποίων η δουλειά εμπνέεται και καθοδηγείται από τα υψηλά ιδανικά της δικαιοσύνης, της γενναιοδωρίας και του ενδιαφέροντος για την αυθεντική ανάπτυξη της “ανθρώπινης οικογένειας”. Σας καλώ να αντλήσετε δύναμη από αυτά τα σπουδαία ανθρώπινα και ηθικά αποθέματα και να αναλάβετε αυτή την πρόκληση    με αποφασιστικότητα και με γνώμονα το μέλλον. Φυσικά, χωρίς να παραγνωρίζετε  τις συγκεκριμένες επιστημονικές και επαγγελματικές απαιτήσεις κάθε πλαισίου,     σάς ζητώ να εξασφαλίσετε ότι  ο πλούτος θα υπηρετεί την ανθρωπότητα και δεν θα την κυβερνάει.

                Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και φίλοι,

ελπίζω να δείτε στα σύντομα λόγια μου ένα σημάδι του ποιμαντικού μου ενδιαφέροντος και μια εποικοδομητική συνεισφορά στις δραστηριότητές σας, προκειμένου  να είναι πιο ευγενείς και αποδοτικές. Ανανεώνω τι καλύτερες ευχές μου για μια επιτυχημένη συνάντηση, και επικαλούμαι τη θεία ευλογία για σας και τους συμμετέχοντες του Φόρουμ, καθώς επίσης και για τις οικογένειές σας και τις εργασίες σας.

Φραγκίσκος

Από το Βατικανό, 17 Ιανουαρίου 2014

(Μετάφραση από κα. Ευαγγελή Φιλή)

 

Επιμέλεια: Ελληνική "Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη


Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).

Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό  τηλ/φαξ 210-6711410

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Read more...

50 χρόνια «Pacem in Terris», «Η Ειρήνη στη γη»

 

 

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

  

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

 

 

50 χρόνια

 

«Pacem in Terris»

 

«Η Ειρήνη στη γη»

 

 

 

Στον επίσημο εορτασμό που οργάνωσε το Ποντιφικό Συμβούλιο Δικαιοσύνη και Ειρήνη για τα 50 χρόνια, από την έκδοση της εγκυκλίου του Πάπα Ιωάννου 23ου «Pacem in Terris» προσκλήθηκε και παρευρέθει ο Γενικός Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Δικαιοσύνη και Ειρήνη της Ελλάδας Νίκος Βουτσίνος. Ήταν μια διήμερη συνάντηση στην αίθουσα της Νέας Συνόδου του Βατικανού με ομιλητές από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των εκκλησιών, τα Ηνωμένα Έθνη, την Unesco, Καθηγητές Πανεπιστημίων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, Σύνοδο Επισκόπων Ευρώπης, Αφρικανική Ένωση, Σύνοδο Επισκόπων Αφρικής και Μαδαγασκάρης, Συνόδου Καθολικών Πατριαρχών Ανατολής, Οργάνωση Αμερικανικών κρατών, Σύνοδο Επισκόπων Λατινικής Αμερικής, Ασίας.

 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Άγιος Πατέρας δέχτηκε σε ακρόαση όλα τα μέλη της Συνόδου στην αίθουσα Κλημεντίνη με την ακόλουθη ομιλία:

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας την επέτειο της ιστορικής Εγκυκλίου « Pacem in Teris » που εκδόθηκε από τον Μακάριο Ιωάννη τον 23ο στις 11 Απριλίου 1963. Η Θεία Πρόνοια θέλησε αυτή η συνάντηση να λάβει χώρα λίγο μετά την αναγγελία της αγιοποίησης του. Σας χαιρετώ όλους, ιδιαιτέρως τον Καρδινάλιο Turkson [Επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”]

Οι πιο ηλικιωμένοι από εμάς θυμόμαστε καλά την εποχή της Εγκυκλίου «Ειρήνη στη γη». Ήταν η εποχή της κορύφωσης του λεγομένου «ψυχρού πολέμου». Στο τέλος του 1962 η ανθρωπότητα είχε βρεθεί στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας ατομικής σύρραξης και ο Πάπας έκανε από καρδίας μια δραματική έκκληση ειρήνης, απευθυνόμενος έτσι σε όλους εκείνους που είχαν ευθύνες εξουσίας. Έλεγε: «Με το χέρι στην καρδιά, ας ακούσουν την κραυγή αγωνίας που από όλα τα μέρη της γης, από τα αθώα μικρά παιδιά έως του υπερήλικους κι από τα άτομα έως τις κοινότητες ανυψώνεται στον ουρανό. Ειρήνη, ειρήνη». (Ραδιοφωνικό μήνυμα 25 Οκτωβρίου 1962). Ήταν μία κραυγή προς τους ανθρώπους αλλά ήταν και μια ικεσία προς τον Ουρανό. Ο διάλογος μεταξύ των δύο αντιπάλων μπλοκ, που άρχισε τότε με δυσκολία, οδήγησε, κατά την διάρκεια της παποσύνης ενός άλλου Μακαρίου, του Ιωάννη Παύλου του 2ου, στην υπερνίκηση εκείνης της φάσης και στο άνοιγμα δρόμων προς ελευθερία και διάλογο. Οι σπόροι ειρήνης που έριξε ο Μακάριος Πάπας Ιωάννης ο 23ος καρποφόρησαν. Και όμως, μολονότι έπεσαν τοίχοι και τείχη, ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται την ειρήνη και η ανάκληση της « Ειρήνης στη γη» παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη.

1. Ποια είναι όμως τα θεμέλια της οικοδόμησης της ειρήνης; Η «Ειρήνη στη γη» σκοπεύει να το υπενθυμίζει σε όλους: Συνίστανται στη θεία προέλευση του ανθρώπου, της κοινωνίας και της ίδιας τη εξουσίας, η οποία δεσμεύει τα άτομα, τις οικογένειες, τις διάφορες κοινωνικές ομάδες και τα Κράτη να βιώνουν σχέσεις δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Συνεπώς είναι καθήκον όλων των ανθρώπων να οικοδομήσουν τη ειρήνη πάνω στο παράδειγμα του Ιησού Χριστού, να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τη δικαιοσύνη μέσα από αυτούς τους δύο δρόμους με αλήθεια και αγάπη. Ο καθένας να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του στην ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη σύμφωνα με τη λογική της αλληλεγγύης. Παρατηρώντας τα πράγματα σήμερα διερωτώμαι αν έχουμε κατανοήσει το μάθημα της « Ειρήνης στη γη». Διερωτώμαι αν οι λέξεις δικαιοσύνη και αλληλεγγύη ανήκουν απλώς στο λεξιλόγιό μας ή όλοι μας ενεργούμε ώστε να γίνουν πραγματικότητα.

Η Εγκύκλιος του Μακαρίου Ιωάννη του 23ου μας υπενθυμίζει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη και αρμονία αν δεν εργαστούμε όλοι για μία κοινωνία πιο δίκαιη και αλληλέγγυη, αν δεν υπερνικήσουμε σε όλα τα επίπεδα εγωισμούς, ατομικισμούς, ομαδικά συμφέροντα.

2. Ας πάμε λίγο παραπέρα. Ποιες συνέπειες απορρέουν από τη θεία προέλευση του ανθρώπου, της κοινωνίας και της ίδιας της εξουσίας ; Η «Ειρήνη στη γη» επικεντρώνεται σε μία βασική συνέπεια : στη αξία του ατόμου, στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος που πρέπει πάντοτε να προωθείται, να γίνεται σεβαστή και να προφυλάσσεται. Και δεν είναι μόνο τα βασικά αστικά και πολιτικά δικαιώματα που πρέπει να είναι κατοχυρωμένα - υποστηρίζει ο Μακάριος Πάπας Ιωάννης ο 23ος - αλλά πρέπει να προσφέρεται στον καθένα η δυνατότητα να έχει πρόσβαση πραγματική στα βασικά μέσα διαβίωσης : την τροφή, το νερό, το σπίτι, την περίθαλψη, τη παιδεία και τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να συντηρήσει οικογένεια. Αυτοί είναι οι στόχοι που έχουν το δίχως άλλο προτεραιότητα στην εθνική και διεθνή δράση και αυτοί καθορίζουν την ποιότητα αυτών των δράσεων. Από αυτούς εξαρτάται μια ειρήνη για όλους που θα έχει διάρκεια. Και είναι σημαντικό να έχει ζωτικό χώρο όλο εκείνο το φάσμα των οργανισμών και ενδιάμεσων οργανώσεων, οι οποίες στη λογική της άμεσης ενίσχυσης και στο πνεύμα της αλληλεγγύης επιδιώκουν αυτούς τους στόχους. Βέβαια, η Εγκύκλιος αναφέρεται σε στόχους και στοιχεία που έχει ενσωματώσει ο τρόπος σκέψης μας, όμως θα πρέπει να διερωτηθούμε: ισχύει όντως αυτό στην πραγματικότητα; Μετά από πενήντα χρόνια έχουν επαληθευτεί κατά την ανάπτυξη της κοινωνίας μας; 

3. Η «Ειρήνη στη γη» δεν είχε σκοπό να υποστηρίξει ότι είναι καθήκον της Εκκλησίας να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε θέματα, τα οποία λόγω της πολυπλοκότητας τους πρέπει να αποτελούν αντικείμενο της ελεύθερης συζήτησης. Όσον αφορά στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, δεν εναπόκειται στο δόγμα να υποδείξει τις πρακτικές λύσεις αλλά στο διάλογο, στην προθυμία μας να ακούμε τον άλλον, στην υπομονή, στο σεβασμό προς τον άλλον, στην ειλικρίνεια και ακόμη στη διάθεση μας να επανεξετάζουμε τις απόψεις μας. Στο κάτω κάτω η έκκληση για ειρήνη του Πάπα Ιωάννη του 23ου το 1962 αποσκοπούσε στον προσανατολισμό της διεθνούς συζήτησης βάσει αυτών των αρετών. 

4. Οι βασικές αρχές τις «Ειρήνης στη γη» μπορούν να οδηγήσουν αποτελεσματικά τη μελέτη και τη συζήτηση γύρω από τους» νέους κανόνες» που μάς ενδιαφέρουν : την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της παιδείας, την επιρροή των μέσων μαζικής επικοινωνίας στις συνειδήσεις, την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της γης, την καλή ή κακή χρήση των αποτελεσμάτων των βιολογικών ερευνών, την κούρσα προς τους εξοπλισμούς, τα εθνικά και διεθνή μέτρα ασφάλειας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία είναι σοβαρό σύμπτωμα της έλλειψης σεβασμού προς τον άνθρωπο και προς την αλήθεια με την οποία ελήφθησαν αποφάσεις εκ μέρους των Κυβερνήσεων και των πολιτών, μας το λέει με σαφήνεια. Η «Ειρήνη στη γη» χαράζει μια γραμμή που εκτείνεται από την ειρήνη που πρέπει να οικοδομηθεί στη καρδιά των ανθρώπων έως μια αναθεώρηση του μοντέλου ανάπτυξης και τρόπου δράσης μας σε όλα τα επίπεδα, για να είναι ο κόσμος μας ένας κόσμος ειρήνης. Αναρωτιέμαι αν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε το κάλεσμα.  

Μιλώντας για ειρήνη, μιλώντας για την απάνθρωπη παγκόσμια οικονομική κρίση, που είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα της έλλειψης σεβασμού προς τον άνθρωπο, δεν μπορώ να μη θυμηθώ με μεγάλη οδύνη τα πάρα πολλά θύματα του τελευταίου από μια σειρά τραγικών ναυαγίων που έλαβε χώρα σήμερα στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Μου έρχεται στο μυαλό η λέξη ντροπή! Είναι ντροπή! Ας προσευχηθούμε μαζί στο Θεό για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους: άντρες, γυναίκες, και παιδιά, για τους συγγενείς τους και για όλους τους πρόσφυγες. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες! Μόνο μία αποφασιστική συνεργασία όλων μας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους. 

 

Αγαπητοί φίλοι, είθε να μας βοηθήσει ο Κύριος με τη μεσολάβηση της Παναγίας, βασίλισσας της ειρήνης, να υποδεχόμαστε πάντα μέσα μας τη ειρήνη, που είναι δώρο του Αναστηθέντος Χριστού και να εργαζόμαστε πάντοτε με ζήλο και με δημιουργικότητα για το κοινό καλό. Ευχαριστώ. 

 

Στο τέλος μεταξύ των λίγων τυχερών που χαιρέτησαν προσωπικά τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο. Ήταν και ο κ. Νίκος Βουτσίνος.

 

 

Η εγκύκλιος αυτή απευθύνεται σε όλους τους θρησκευόμενους και μη.  

Ο Πάπας Ιωάννης 23ος καταδίκασε τότε τον ατομικό πόλεμο και τον πόλεμο γενικά. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος 1/09/2013 50 χρόνια μετά καταδίκασε τον πόλεμο πάλι.  

- Η εκπαίδευση και η μόρφωση πρέπει να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση για Ειρήνη.  

- Δεν υπάρχει ειρήνη αν δεν υπάρχει το κοινό καλό παγκόσμια.  

Απρίλιος 1963 – Οκτώβριος 2013 50 χρόνια μετά δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι στόχοι για ελευθερία και ειρήνη.  

 

 

Σημείωση για τους συντάκτες

 

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Δικαιοσύνη και Ειρήνη για την Ευρώπη) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενώνει σήμερα 30 Εθνικές Επιτροπές Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε μία είναι ιδρυμένη ή αναγνωρισμένη από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της. Η γραμματεία της Δικαιοσύνης και Ειρήνης για την Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι (Γαλλία).

 


 

Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό τηλ/φαξ 210-6711410

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...
Subscribe to this RSS feed